Inkleuren met oliepastelkrijt

Inkleuren met oliepastelkrijt op stof

Hiervoor heb je nodig:

  • doos met 24 of 48 oliepastelkrijtjes water soluble van Reeves of Talens
  • Liquitex textiel medium 118 ml.
  • varkensharen kwast, smal
  • Ansjeline borduurstempel
  • Acrylblock A6
  • Stempelinkt Memento (geschikt voor stempelen op stof)
  • lap ongebleekt katoen afmeting naar eigen keuze
  • stukje bakpapier en strijkbout

IMG_3182a

Werkwijze:

Allereerst was je de stof, zonder wasverzachter. Strijk het glad. Gebruik hiervoor eventueel een spuitbus “kreukvrij”.

Stempel de afbeelding op de stof. Tip: vergeet na het stempelen niet met de strijkbout over de afbeelding te strijken (zie werkbeschrijving “Simpel stempelen”). Gebruik bij het fixeren géén Best Press of andere strijkversteviger! Hiermee gaat de stempelinkt vlekken en loopt uit. Wil je toch Best Press gebruiken, doe dit dan vóór het stempelen of dek de al gestempelde en eventueel ingekleurde afbeelding tijdens het sprayen even af met een sheet of door je hand erboven te houden.

Pak een schoteltje en doe hier een paar druppels medium op. Pak ook de krijtjes erbij en kies een kleur uit.

Teken nu met het krijtje een lijn aan de binnenkant van de contouren (niet helemaal inkleuren dus!). Hiervoor kun je voor een mooi effect ook meerdere kleuren tegelijk gebruiken en die met elkaar matchen. Bijvoorbeeld geel met blauw wordt een groentint, rood met geel krijg je oranje, rood met blauw wordt paars. Maar ook rood met roze is een goede combinatie. En wil je de kleur wat afzwakken, ga je met wat wit krijt er weer overheen.

Doe een kleine hoeveelheid medium aan je kwast en poets over en tegen de krijtlijn aan, van buiten naar binnen. Hiermee vermeng je het krijt met het medium en daardoor ontstaat een soort van textielverf die vloeibaar is geworden. Het is daarom belangrijk om met water verwerkbare (water soluble) oliepastelkrijt te werken. Deze laat zich perfect mengen met de textielmedium op waterbasis.

Zo kun je al poetsend met je kwast (zonder deze van de stof te tillen) de verf verdelen, van donker naar licht. Voor wat schaduw accenten breng je in de hoeken voorzichtig nog een beetje zwart of een andere donkere kleur aan en ga je er opnieuw met wat medium overheen. Zorg ervoor dat je ook lichte plekken in je werk behoud voor het contrast. Tip: dus iedere keer als je krijt aanbrengt moet je ook textiel medium gebruiken!

Ben je tevreden met het resultaat, laat het dan een kwartiertje drogen en leg er een stukje bakpapier overheen en strijk nu met de strijkbout over wat je hebt geschilderd. Hierdoor is het gefixeerd en permanent geworden.

Wanneer je hiermee klaar bent kun je tot slot met borduurgaren naar keuze je afbeelding borduren. Volg hierbij de gestempelde stiklijnen. Iedere cirkel is een Franse knoopje. Hierover kun je een filmpje zien op Ansjeline haar blog: ansjelinedesign.blog.

Deze techniek, schilderen op stof met oliepastelkrijt op waterbasis,

is toepasbaar op verschillende gladde, natuurlijke stoffen.

Nu kun je dit kunstwerk verwerken in een leuk project.

Heel veel plezier met het stempelen, schilderen én borduren! Geniet van het resultaat.

Als extra mogelijkheid:

Voor een meer pastelkrijtachtig effect gebruik je i.p.v. Liquitex Textile medium de Multi Vernis Colle van Lefranc&Bourgeois.

De techniek en manier van aanbrengen is hetzelfde als bij de medium. Je moet alleen nóg minder vernis aanbrengen dan bij de textielmedium.

Bij het strijken (fixeren) leg je eerst bakpapier op je werk (dus tussen strijkbout en afbeelding).

Daarna heerlijk borduren!

Tot slot nog één tip: oefening baart kunst.

Op ons YouTube-kanaal vind je een korte filmpjes over het inkleuren met oliepastelkrijt op waterbasis met textielmedium. Een tweede vind je hier.

Kijk ook eens op ansjelinedesign.blog voor meer ideeën en tips.

Je kunt deze werkbeschrijving van het werken met oliepastelkrijtjes op waterbasis ook downloaden.

Veel plezier,

Ansjeline