Simpel stempelen

Simpel stempelen bij hetnieuweborduren

Lees hier hoe simpel het stempelen is, download de handleiding simpel stempelen (for free download in English simply stamping, und Klick hier für kostenlos download in Simpel stempeln bei Dasneuesticken) alvast een exemplaar om na te lezen.

Bekijk op ons YouTube-kanaal de uitleg van het stempelen.

Voor hetnieuweborduren heb je nodig een:

–      Ansjeline borduurstempel

–      Acrylblok A6 en een

–      Inkpad geschikt voor stempelen op stof

Het Ansjeline borduurstempel is een clearstamp. Dit wil zeggen dat deze transparant en flexibel is en geen achtergrond heeft.

De stempel zit op een ondergrondsheet in een blisterverpakking en is aan de bovenzijde voorzien van een transparante afdeksheet. Deze is gemakkelijk te verwijderen en na gebruik ter bescherming weer mee af te dekken.

Het acrylblok is van hard kunststof. Omdat deze transparant is, kun je bij het stempelen eenvoudig de juiste positie van de stempelafdruk bepalen.

De stempel plakt vanzelf op het acrylblok. Na gebruik is de stempel weer gemakkelijk van het blok te verwijderen.

Het inkpad is van Memento. Dit is een inkt die ook goed op bijvoorbeeld stof, linnen en katoen te gebruiken is. Meestal gebruiken we de kleur Espresso Truffle (4808). Dit is een zacht bruine kleur. Mocht na het fixeren en borduren toch nog iets van de inkt zichtbaar zijn, dan komt dit als een mooie zachte schaduw over. Zwart (4900) zou te hard zijn. Toch kun je op bepaalde ondergronden juist zwarte of witte (Wedding dress 5910) inkt goed gebruiken.

Het stempelen

Leg de stempel op het acrylblock, neem je inkpad en leg je lap stof voor je. Leg je acrylblok en stempel voor je op tafel.

Ga nu met de inkpad deppend over je stempel en zorg hierbij dat overal inkt zit. Deze inkt droogt vrij snel, dus wel doorwerken.

Stempel je afbeelding op de stof, en doe dit als volgt. Draai je acrylblock om, je kunt hier doorheen kijken en zo gemakkelijk de plaats bepalen waar je wilt stempelen. Leg de stempel rustig in één keer op de stof. Plaats je wijs- en middelvinger op het midden van het stempelblock (zo voorkom je verschuiven) en met de andere hand duw je rustig over de rest van de stempel. Wat vergeten aan te duwen betekent dat daar je stempelinkt niet afdrukt! Dus zorgvuldig werken.

Even wachten en dan ga je er met de strijkbout over. Daarmee fixeer je je stempelafdruk en is het definitief. Wanneer je de stof niet fixeert, verdwijnt de inkt tijdens het borduren al uit de stof. Het is dus noodzakelijk de stof na het stempelen te fixeren!

Gebruik bij het fixeren géén Best Press of andere strijkversteviger! Hiermee gaat de stempelinkt vlekken en loopt uit. Wil je toch Best Press gebruiken, doe dit dan vóór het stempelen of dek de al gestempelde afbeelding tijdens het sprayen even af met een sheet of door je hand erboven te houden.

Het borduren

De stempel geeft aan welke borduursteekjes je kunt gebruiken en in welke richting je borduurt om het meest leuke resultaat te krijgen. Zie hiervoor ook de beschrijving op de achterkant van de verpakking van de stempel.

Tip: stempel eerst een afbeelding op een A4. Zo heb je tijdens het borduren telkens een handig spiekbriefje om te zien hoe het patroon loopt en met welke steken.

Reinigen van de stempel

Na gebruik kun je de stempel eenvoudig onder de kraan met lauw water of met een vochtige doek reinigen. Als je goed hebt gestempeld, zit er geen inkt meer aan.

Opbergen van de stempel en de inkpad

Na het reinigen plak je de stempel eenvoudig weer op de ondergrondsheet uit de verpakking en de afdeksheet leg je ter bescherming hier weer bovenop. Zo voorkom je uitdrogen.

Leg de inkpad na gebruik plat, ondersteboven weg. Zo zakt de inkt naar de bovenkant van de inkpad en heb je de volgende keer een goed gevulde bovenlaag van de inkpad.

Met het op de juiste manier reinigen en opbergen heb je nog lang plezier van de stempel.

De borduurstempels Ansjeline zijn uitsluitend bestemd voor eigen hobbymatig gebruik.

Veel plezier en succes!

Deze tekst printen en nog eens rustig nalezen? Download een exemplaar van simpel stempelen.